15 načina kako prakticirati self-care u upravljanju novcem

faro akademija, faro savjetovanje,

Upravljanje novcem trebalo bi biti dio tvoje self-care rutine. Kao što se brineš za svoje tijelo, svoj duh i um, tako bi se trebala pobrinuti i za svoj novac.

Jesi li znala da self-care svoje korijene vuče iz medicine?

Naime 50-tih godine akademska struka pokušala je pronaći način kako se brinuti za psihičke bolesnike i starije ljude kako bi im omogućili što zdraviji život. S pojavljivanjem raznih aktivističkih pokreta za prava žena i slično pojam brige o sebi je postao rasprostranjeniji i sve više se koristio. 

ženska prava, aktivistički pokreti, dan žena, faro akademija, upravljanje novcem

„Self-care bio je “polaganje prava na autonomiju nad tijelom kao politički čin protiv institucionalne, tehnokratske, vrlo rasističke i seksističke medicine.“ 

Natalia Mehlman Petrzela

Sve do 80-tih i 90-tih godina ovaj trend nije bio toliko prihvaćen, a tada se krenuo širiti svuda. Tada je to najčešće bilo povezivano sa fitnessom, yogom i slično. Danas je taj pojam postao uobičajen pa možda se čak o njemu i više priča nego što se on zaista primjenjuje. To je nova moda, rekla bih.

Upravljanje financijama bi trebao biti jedan od dijelova naše self-care rutine. Donosim ti 15 načina kako to već danas možeš uključiti u svoju rutinu:

1. Provjeravaj svoj bankovni račun

Nemoj biti kao noj koji zakopa glavu u pijesak. Iz straha što ćemo vidjeti na našim računima mi ih izbjegavamo. Uvedi ovu naviku u svoju svakodnevnu rutinu, svakog se dana pojavi ispred svog novca, a ovo je savršeni način – pogledaj svoj bankovni račun. Upravljanje novcem podrazumijeva da znamo koliko novaca imamo na raspolaganju.

2. Otkaži pretplate koje ne koristiš

Svi ih imamo, jednom smo nešto aktivirali na našem pametnom mobitelu i zaboravili na to, ali vjeruj mi oni nisu zaboravili naplatiti se. Napravi analizu svojih subscription-a i otkaži sve što ne služi tvojim ciljevima.

3. Postavi financijske ciljeve

Često si postavljamo razne ciljeve, jesu li u njih uključeni i financijski ciljevi? Cilj: „želim zaraditi više“ nije dobar financijski cilj. U članku „Kako postaviti financijski cilj“ vodim te korak po korak kroz postavljanje ciljeva. Postavljanje financijskih ciljeva nužno je za upravljanje novcem. Kao što je Mačka u knjizi Alisa u zemlji čudesa rekla: “Ako ne znaš kuda ideš, s vejedno je kojim ćeš putem ići.

4. Vodi dnevnik novca

Novac je energija i vrijeme je da na odnos s njim počneš gledati kao partnerski odnos, a dobar početak je da počneš voditi dnevnik novca. 

5. Razmisli prije svake kupnje je li ti to neophodno / želiš li to stvarno

Koliko sati moraš raditi za tu haljinu / cigarete / cipele? Nastavi niz… Prije još jedne u nizu impulzivnih kupnji postavi si to pitanje.

6. Educiraj se

Često ne investiramo, ne ulažemo naš novac jer nas je strah nepoznatog. Edukacijom taj strah nadilazimo. Bar jednom tjedno pročitaj neki članak o investiranju. Nauči što su to dionice, raspitaj se o kriptovalutama. Samo te edukacija može spriječiti u donošenju loših odluka u investiranju tvog novca.

7. Stvori svoju financijsku sigurnost

Jedan od načina za to je „crni fond“ odnosno fond za hitne i neplanirane situacije. Zašto se dovoditi u stresnu situaciju kada dođe neplanirani trošak? To možeš jednostavno preduhitriti – crnim fondom.

8. Budžet

Napravi svoj budžet za mjesec ispred tebe, bilo bi još bolje za cijelu godinu. Ali kreni s mjesecom. Budžet ti daje pregled cijele slike. Upravljanje novcem = upravljanje troškovima, a budžet ti pomaže u tome. Bez njega je tvoja slika o novcu malo mutna. Razbistri svoju sliku pomoću budžeta.

9. Zatraži povišicu

Povišica plaće većini neće sama sletjeti. Moraš ju tražiti. Ti najbolje znaš koliko vrijediš i koliko zaslužuješ biti plaćena za to. 

10. Doniraj

Podrži udruge / ljude / pokrete do kojih ti je stalo. One za koje vjeruješ da mijenjaju svijet.  Daj da bi dobila.

11. Izrazi zahvalnost svom novcu

Zahvali se svom novcu što je uz tebe, što ti omogućava lagodan život. Izražavanje zahvalnosti je važno jer time nam je fokus na onom dobrom u životu a ne na manjku.

Osjećati zahvalnost, a ne izraziti ju, je isto kao i zamotati poklon, a ne pokloniti ga.

Andreas Iniesta

12. #thekraljica fond

Imaj svoj #thekraljica fond. To je fond u koji ćeš svakog trenutka moći posegnuti za novac koji ti je potreban za sve one stvari zbog kojih se osjećaš kao kraljica – masaža, frizura, nokti, treninzi, što god. Već danas otvori taj fond i svakog mjeseca stavi nešto novaca u njega kako nikada ne bi ostala bez mogućnosti da njeguješ kraljicu u sebi. To ti daje samopouzdanje, a ono je bitno za naše funkcioniranje.

13. Živi!

Ne zaboravi živjeti, nije poanta da cijelu plaću staviš na štednju, podmirenje dugova i investiranje. Između svega toga trebao bi biti život. Živi, zabavljaj se, igraj se, dopusti si sve to.

14. Pobrini se za svoju mirovinu

Ne očekuj od države da će se pobrinuti za tebe. Sama se pobrini da imaš dovoljno novaca za mirovinu. I učini to već danas. Ne oslanjaj se samo na drugi mirovinski stup, provjeri sve mogućnosti koje su ti na raspolaganju.

15. Angažiraj mentora

Ne moraš sve sama i ne moraš sama prolaziti kroz sve to. Pronađi savjetnika za investiranje, pronađi mentora koji će te voditi kroz proces stvaranja financijske sigurnosti. Ako nisi u mogućnosti raditi sa nekim 1:1, prođi kroz program #flertsnovcem koji te kroz 40 dana vodi kroz tvoja uvjerenja o novcu postavljajući prava pitanja i tjera te na razmišljanje. Ali, daje ti i alate kako da kreneš stvarati svoju financijsku sigurnost. Pročitaj više.

Podijeli: