5 moćnih money poteza za žene poduzetnice

faro-akademija, faro, novac

Istovremeno želimo više novaca, ali spremne smo ga izbjegavati pod svaku cijenu, ne baviti se brojevima i novcem. Zašto? Zato što misliš da nisi dobra s brojevima, zato što misliš da su financije dosadne. Moja misija je to promijeniti. Jer žena koja upravlja svojim novcem je žena koja ima moć promijeniti svoj život. Danas sam za tebe pripremila 5 moćnih money poteza za ženu poduzetnicu.

#1 ODVOJI PRIVATNE OD POSLOVNIH FINANCIJA

Većina poduzetnika danas kreće sa paušalnim obrtom. Kod takvog oblika poslovanja novac se može slobodno podizati sa računa obrta. Tako se često poduzetnice dovedu u situaciju da troše novac firme i na potrebe biznisa i na svoje vlastite potrebe. To dovodi do još više nejasnoće po pitanju gdje moj novac zaista odlazi. Zato, isplati si plaću jednom mjesečno i jasno odvoji troškove biznisa od svojih privatnih. U podcast epizodi “Zašto bi trebao odvojiti privatne od poslovnih financija” pričala sam detaljnije o važnosti ovog poteza.

#2 UVEDI DEJT S NOVCEM U SVOJU RUTINU

Dejt s novcem kako ga ja zovem je praksa u kojoj odvojiš vrijeme jednom tjedno (ako ti je ovo previše trenutno, pokušaj ga prakticirati bar jednom mjesečno) kako bi pogledala sve svoje brojeve i vidjela priču koju ti pričaju.

#3 STAVI PROFIT NA PRVO MJESTO

Poduzetnice su često u utrci za više prihoda. S jedne strane je ovo logično, jer ipak su prihodi ono od čega biznis živi. Međutim, ti kao vlasnica svog biznisa živiš od profita (i CEO plaće – vidi prvu točku).  Profit je tvoja poduzetnička plaća za rizik koji si preuzela kada si odlučila ući u poduzetništvo. Često vidimo da je profit ili posljedica ili se namjerno snižava kako bi se platilo manje poreza državi. Što ako bi konkretno kod poreza razmišljali na način: Što sam više poreza platila više sam zaradila? 

Kako profit ne bi bio posljedica važno ga je isplanirati. Da, dobro si pročitala, profit se može isplanirati. Formula za profit je jasna, prihodi – troškovi = profit. Ali što ako bi napravili twist i rekli ovako: troškovi = prihodi – profit. U ovom twistu mi zaprvao profit stavljamo na prvo mjesto i troškove smo stavili u određene okvire. Ovo je i jedan od načina kako upravljati svojim troškovima. U podcast epizodi:” Profitabilnost 101: Kako dovesti svoje poslovanje na put do uspjeha” pričala sam o načinima kako doći do profitabilnog poslovanja.

#4 DIVERZIFICIRAJ INVESTICIJE

Znaš onu dobru staru izreku: Ne stavljaj sva jaja u istu košaru. Pa isto vrijedi i za naš novac. Umjesto da si sve stavila u istu košaru, diverzificiraj svoje investicije. Iako ćemo uvijek ulagati u biznis, ako se vratiš na prethodnu točku u kojoj sam pisala o profitu kao o tvojoj poduzetničkoj plaći, tada ti odlučuješ što ćeš s profitom. Hoćeš li ga investirati u svoj biznis ili ćeš dio investirati u nešto drugo na tržištu na tebi je. 

#5 RADI NA PRIČI O NOVCU

Tvoja priča o novcu je skup uvjerenja, programa, obrazaca ponašanja koja se nalaze u podsvjesnom umu. A naš podsvjesni um utječe na naše odluke, poslovne i financijske, iako bi mi voljeli misliti drugačije. 

Ako nisi tamo gdje želiš biti, razlog se možda krije u tvojoj priči o novcu. Pogledaj svoja uvjerenja i navike i zamijeni ih za podržavajuće. Na radionici FINANCIJE U BIZNISU radimo i sa alatima financijskog upravljanja ali i sa drugom stranom novčića – tvojom pričom o novcu. Kroz radionicu ću te voditi korak po korak kroz uvjerenja i sabotere koji stoje između tebe i željene cijene, odnosno tebe i više novaca na bankovnom računu. Ovdje možeš saznati više o radionici i prijaviti se.

Podijeli: