Arhetipovi novca: VLADAR

arhetipovi novca, faro akademija,

Kraljica koja teži moći

18:00 sati, a ti još sjediš za laptopom dok drugi ljudi uživaju u sunčanom popodnevu. Nema veze, misliš si. Još samo ovo ljeto. Sljedeće ljeto ću konačno provesti ne radeći ništa dva mjeseca. To si rekla i za prošlo ljeto, i za ono prije njega, ali tko to više pamti. Imaš cilj, uvjeravaš se da voliš svoj posao. Ti znaš sve najbolje. „Znaš li koliko bi vremena trebala utrošiti da ga naučim nešto, nemam ja toliko vremena“, govoriš kada te pitaju zašto nemaš asistenta.

Dobrodošla u priču o životu jednog vladara.

Tko je vladar?

Osoba sa arhetipom novca – vladar nezadovoljna je onime što je postigla. Nikada nije dovoljno dobro, nikada nije dovoljno veliko. Uvijek teži tome da ima više, da postigne još jedan cilj, ona će stati. To je bar priča koju si priča, priča za koju zna da se neće ostvariti tako lako.

Vrijedim onoliko koliko imam. Ako nemam materijalno u smislu novca na bankovnom računu ili nekretnina, auta, smatram se neuspješnom. Nisam dovoljno radila da bi uspjela. Moram još malo raditi. Jer samo iz teškog rada dolazi uspjeh i novac. Što više novca imam to sam više uspjela. Novac je moje mjerilo uspjeha.

Ne, ja nisam karijeristica, ja sam ambiciozna. Zar ne bi svi trebali biti ambiciozni? Međutim iza ambicije jednog vladara stoji strah, strah da nije dovoljno dobra. Ako postignem još samo ovaj cilj, postigla sam uspjeh, još samo ovaj, obećajem.

Želim ostaviti trag, želim da me se sjećaju, da kažu da sam ja zaslužna za to. Trebam pohvalu da dobro radim svoj posao. Potvrdu mog dobrog rada, jer onda ću znati da vrijedim i da to što radim vrijedi.

Vladar ne razumije, da će se tolikim radom dovesti do burnouta. Da, vjerojatno će postići i uspjeh, ali ishod takvog načina života biti će burnout. A to će ga dovesti do krize identiteta i preispitivanja cijelog svog života. 

Vladar gotovo da i nema privatni život ili društveni život. Sve se vrti oko posla. Ako i izlazi u njenoj glavi sve vrvi od informacija o poslu, smišljanju nove strategije. Kada legne u krevet njen mozak se vrti sto na sat i razmišlja o sljedećim koracima, što još nije odradila, rješenju za izazov koji je ispred nje. 

Arhetip vladara i novac

Novac je za tebe potvrda tvoje vrijednosti. Koliko novaca imam toliko vrijedim. Uživanje u životu je nepoznanica za tebe. Iako ćeš reći da uživaš u životu, nemaš gotovo ni jedan hobi. Nemaš vremena za njih, mora se raditi kako bi se imalo novaca…

Cijelo vrijeme te prati osjećaj da nećeš imati dovoljno novca, nekretnina, materijalnog. 

Kontrola

Kontrola, odnosno strah od gubitka kontrole je ukorijenjen u tebi. Sve pokušavaš iskontrolirati. Jer posljedica gubitka kontrole za tebe ima previsoku cijenu. Gubitak kontrole značio bi potvrdu da nisi dovoljno dobro, da si nesposobna. A to bi onda značilo neprihvaćenost. A strah od neprihvaćenosti je naš najdublji strah.

control freak, faro akademija, faro

Što ako je moj arhetip vladar?

Za početak to prihvati i nemoj se osuđivati zbog toga. 

Dva su glavna aspekta na kojima bi trebala poraditi: kontrola odnosno gubitak iste i konstantno traženje potvrde od drugih da vrijediš.

Kako spoznati svoju vrijednost? Ovo je kompleksno pitanje s kojim sam se i sama borila (a i još uvijek mi se vrati u život). Osvrni se na svoj život, pogledaj što si sve postigla do danas. Međutim, ono možda i važnije je da definiraš što je to uspjeh za tebe? Često mislimo da smo neuspješni jer ne znamo što zapravo nama znači uspjeh. Što bi za tebe značilo da si uspješna? I sada ponovno pogledaj sve što si do sada postigla, jesi li uspješna? 

Drugi aspekt je kontrola. Svi smo u nekom trenutku našeg života bili oni koji su željeli držati sve pod kontrolom, imati sve konce u rukama. Jer to bi značilo da kontroliram situaciju i smanjujem mogućnost da nešto pođe po krivu. No, kontroliram li zaista i je li uopće moguće išta kontrolirati? 

Razmisli na koje sve načine se kontrola pojavljuje u tvom životu. Kada to osvijestiš kreni raditi drugačije, suprotno. Budi „nekontrolirana“. 

“Ludost je raditi istu stvar iznova i očekivati drugačije rezultate.” 

Albert Einstein

Prepusti se. Dopusti si živjeti ne brinući što će se dogoditi. Pusti Bogu da bude Bog, a ti budi ti. Odmakni se te potrebe da budeš „Bog“ u svom malom svijetu. Jer u suštini, control freak uvijek sve najbolje zna, nije timski igrač, želi pobijediti u svakoj raspravu. On je mesija koje će spasiti svijet (zaboravlja da to baš ne ide tako). Ima tendenciju da ispravlja ljude i često je osuđujuć prema drugima i misli da je bolji od svih.

Što ako mi arhetip vladara nije dominantan arhetip?

Možda ti arhetip vladara nije dominantan, to ne znači da ga nemaš u sebi. Ako nisi prvenstveno arhetip vladara, ipak se zapitaj sljedeće:

  • U kojim situacijama u svom životu sam control freak?
  • Uživam li zaista u životu ili živim konstantno u budućnosti (kada postignem još ovo, onda ću biti sretna)?
  • Što bih željela raditi u svom životu iz čiste zabave?
  • Kako mogu istovremeno biti i financijski slobodna i istovremeno uživati u životu? 

Pogledaj i opise drugih arhetipova:

Zvijezda

Njegovatelj

U programu #flertsnovcem radio na odnosu sa novcem. Otkrivamo tvoja uvjerenja, obrasce ponašanja i programe koji su filtar kroz koji provlačiš svaku svoju odluku i mijenjamo tvoju priču o novcu. Ovdje možeš saznati više detalja o samom programu: #flertsnovcem.

Ako grupni rad nije za tebe i potreban ti je mentor koji će te voditi kroz tvoju transformaciju ovdje možeš pogledati detalje o individualnom radu.

Podijeli: