Dovedi u red svoje financije ove jeseni

jesen, canva

Jesen je lišće na ulicama grada koje šušti dok hodamo. Što ove jeseni možeš učiniti za svoje financije, za svoj novac?

Jesen…za neke je upravo jesen novi početak. Vraćamo se sa godišnjih odmora, počinje nova školska godina. Vraćamo se ponovno u život nakon dugog, toplog ljeta kada smo svi bili opušteni. Priroda se mijenja. Jesen je sezona berbe grožđa, mandarine, pripreme zimnice. Sezona predivnih boja. Jesi li ikada zastao i pogledao sve te boje lišća u jesen? Crvena, narandžasta, smeđa. Svako godišnje doba ima svoje ljepote. I iako je meni osobno proljeće najljepše godišnje doba (i Božić, za mene je Božić peto godišnje doba!), jesen ima svoje čari.

“Drveće će nam pokazati kako je lijepo pustiti mrtve stvari

nepoznato

Kao što drveće pušta staro i mrtvo lišće kako bi se pripremilo za proljeće, zapitaj se što ti možeš otpustiti u svom životu? Koji troškovi ti više nisu potrebni? Što kažeš da ova jesen bude novi početak za tvoje financije? Pregledaj sve svoje troškove, napravi inventuru svojih troškova i pusti one koji ti ne služe. Pitanja koja si možeš postaviti za svaki trošak:

  • Koje je moje „zašto“ iza tog troška? 
  • Ostavljam li ovaj trošak ili ga otpuštam?
  • Kolika je godišnja ušteda ako ovaj trošak više nije dio mog života?
  • Što gubim ako nemam više ovaj trošak?
  • Što dobivam ako nema ovog troška?

Najvažnije je prvo pitanje, tvoje zašto. Zašto kupuješ to što kupuješ? Volim reći da nije svaki trošak, trošak. Ako bi na troškove gledali kao na investicije tada bi sasvim drugačije trošili svoj novac. Jer ako se prije svake kupnje zapitaš, zašto ovo kupujem? Kako ovo dodaje vrijednost mom životu, mom biznisu, dodaje li ju uopće? Ti odgovori će ti dati drugi pogled na tvoje navike kupovine, početi ćeš drugačije gledati na svoje troškove, a tvoja financijska situacija, ali i kvaliteta tvog života će biti bolja.

Jesen bi moglo biti pravo vrijeme da svoje financije dovedeš u red. Jesen kao početak nove školske godine, kao novi početak nakon lijenog i opuštenog ljeta može značiti i novi početak za tvoj odnos s novcem.

Kraći dani su idealni da popodne provedeš u nekoj od aktivnosti koja će ti pomoći da na proljeće koje je znak ponovnog rođenja, novih početaka, sadnje cvijeća, povrća i voća koje raste sve do jeseni kada je spremno za berbu, pokreneš nešto što će ti omogućiti sljedeće jeseni berbu. Berbu tvog uspjeha na novom poslu, „berbu“ u tvom poduzetničkom pothvatu na koji se možda odlučiš.  A sređene financije će tome samo doprinijeti, a i nužan su preduvjet. Jer kada smo mirni po pitanju stanja na našim bankovnim računima tada možemo donositi bolje odluke za naš život i/ili naš biznis.

Očisti svoj novčanik!

Novčanik je dom za tvoj novac, kako se odnosiš prema domu svog novca? Jeli on uredan ili je prenatrpan sa računima, smećem i što god da već držiš u njemu? Kako bi se ti osjećao kada bi živio u domu koji je prljav i pun smeća? Ne baš dobro, zar ne? Zašto onda to radiš svom novcu? Očisti svoj novčanik ove jeseni, i neka ti to uđe u naviku bar jednom tjedno.

Izbalansiraj svoje financije

Kao što jesenski ekvinocij koji je simbol balansa noći i dana koji tada traju isto, izbalansiraj ove jeseni svoje financije. Pobrini se da koliko novaca uđe u tvoj život toliko i izađe (a bilo bi najbolje ako bi ta vaga išla u korist toga koliko uđe u tvoj život). Vrijeme je da kažeš dosta lošim dugovima, dugovima po kreditnim karticama, dugovima koji su nastali zbog troškova koji ne doprinose rastu tvog života. Odluči ove jeseni unijeti balans u svoje financije. 

Budžet je ključan za tvoje financije

U poduzećima jesen često označava početak planiranja sljedeće poslovne godine. Na jesen se kreću pripremati poslovni ciljevi i prema tome se kreira budžet za sljedeću godinu. Ako nemaš budžet, ako ti on nije navika, ove jeseni napravi svoj prvi budžet. Ako ti godina dana zvuči previše, napravi za mjesec, mjesec po mjesec i ući će ti u naviku.

Razmisli o ciljevima za sljedeću godinu. Znam da većina ljudi donosi novogodišnje odluke, ali pozivam te razmisliš o sljedećem. Recimo da sljedeće godine želiš pokrenuti svoj biznis i za to ti treba možda neka nova edukacija, kapital i slično. Doneseš tu odluku na početku godine kada svi donose odluke (kojih se onda većina pridržava prvih dva-tri tjedna i onda odustanu…) i shvatiš da ti treba edukacija za nešto što je važno za tvoj biznis. A svi edukativni programi koje trebaš kreću na jesen. I onda ponovno odgodiš odluku do kasnije jer eto, nema edukacija koje ti trebaš.

Razmisli sada o planovima koje želiš za sebe za sljedeću godinu i kreni već sada razrađivati strategiju kako ćeš ih ostvariti. Jesen i zima sa sve kraćim danima su idealni za to. 

Dejt s novcem

Provodiš li vrijeme sa svojim novcem? Odvoji bar jednom tjedno vrijeme kada ćeš izaći na dejt sa novcem. To vrijeme možeš uložiti na način da organiziraš svoje račune, uneseš ih u budžet, kreiraš budžet, plaćaš račune, educiraš se o temama investiranja i upravljanja financijama. To je vrijeme koje svjesno odlučuješ provoditi sa svojim novcem.

Ono na čemu ti je fokus to raste!

Ove jeseni odluči da je vrijeme za novi početak za tebe i tvoj novac. Nužno je da se brineš o svom novcu i da mu daješ svoju pažnju.

Podijeli: