FARO FINANCIJSKI PUTOKAZ

faro akademija

Početak svakog putovanja je uzbudljiv. Međutim, početak putovanja može biti i malo strašan ako nismo sigurni kako izgleda naš put. Ako je riječ o putovanju do financijske slobode onda su ti osjećaji još gori. Iz tog razloga većina ljudi kada je riječ o financijama drži svoju glavu u pijesku

Podijelila sam ovo putovanje na tri dijela ili razine: mindset i temelji, upravljanje novcem, stvaranje i akumuliranje bogatstva. Svaka od ovih razina ima nekoliko glavnih točaka

faro financijski putokaz

1. Mindset i temelji

Ono s čime bi ovo putovanje trebalo krenuti je mindset odnosno uvjerenja koja imaš o novcu. Najjednostavnija definicija za uvjerenje bi bila da je to mišljenje koje temeljimo na vjerovanju da je nešto istinito ili nije. Ona su najčešće kreirana već u našem djetinjstvu. Ako si dovoljno često nešto ponavljamo to će postati istina za nas, sigurna sam da i sama imaš nebrojeno primjera iz vlastitog iskustva.

Ako misliš da možeš i ako misliš da ne možeš, u pravu si. 

Henry Ford

Upravo zato prvi korak je rad na mindsetu, jer svi alati ovog svijeta ti neće pomoći ako ćeš i dalje vjerovati da moraš puno raditi da bi imala novaca, ili da ne zaslužuješ novac i slična uvjerenja koja imamo. Koja je tvoja priča o novcu?

Nakon mindseta, druga točka tvog putovanja je inventura financija. Inventura financija ti zapravo pokazuje tvoje pravo stanje financija. Često nismo ni svjesni svojih brojeva i mislimo kako je situacija gora nego što mislimo. To je osvijestila i jedna moja klijentica u programu #flertsnovcem. Ona je bila u užasnom strahu da neće imati dovoljno novaca, da će morati tražiti roditelje novce ako ostane bez posla i slične strahove. Nakon što je uradila inventuru financija kao jedan od zadataka u programu #flertsnovcem, shvatila je da je taj njezin strah neutemeljen.

Testimonials polaznice programa #flertsnovcem

Treća točka tvog putovanja je da upoznaš svoje troškove. Odnosno da napraviš analizu svojih troškova. Gdje odlazi tvoj novac? Znaš li? 

2. Upravljanje novcem

Druga razina tvog putovanja je upravljanje novcem. Kako bi uopće mogla upravljati svojim novcem važno je da prođeš sve korake prve razine. Jer ako ne znamo našu polazišnu točku, teško ćemo moći znati kako ćemo se kretati.

Prva točka ove razine je započni jednu pozitivnu financijsku naviku. Upravljanje novcem je financijski self-care. Neka ti to postane rutina. U blog postu 15 načina kako prakticirati financijski self-care u upravljanju novcem možeš pronaći ideje za ovu točku svog putovanja.

Sljedeća točka na ovoj razini je plan otplate dugova. U inventuri financija stavila si na papir sve svoje obveze / dugove. Sada je vrijeme da napraviš plan za njihovu otplatu. Nemoj zaboraviti na svoje emocije u ovom koraku. Suočavanje sa dugovima zna biti jako emotivno.  Dopusti si proživjeti emocije, kakve god one bile. Sasvim je okej plakati.

Treća točka tvog putovanja na ovoj razini je njegovo visočanstvo – budžet. Zašto budžet? Budžet ti daje pregled, širu sliku. On ti pokazuje gdje tvoj novac odlazi bez da se svakog mjeseca pitaš „Gdje sam potrošila svoju plaću?“. Najjednostavnije rečeno, budžet je zapravo pregled tvoj prihoda i troškova. Ali prije toga važno je da postaviš svoje financijske ciljeve. U blog postu Kako postaviti financijski cilj? vodim te korak po korak kroz postavljanje ciljeva.

faro financijski putokaz

3. Stvaranje i akumuliranje bogatstva

Na prve dvije razine puotvanja si poradila na svom mindsetu, saznala od kuda krećeš kroz inventuru financija, upoznala svoje troškove, kreirala svoj prvi budžet, krenula otplaćivati svoje dugove. Sada je vrijeme za stvaranje i akumuliranje bogatstva. 

Prvi korak u tome je stvaranje tvog crnog fonda. Ovo je zaliha novaca za neplanirane situacije. Kako bi spriječila stres u takvim neplaniranim situacijama kreiraj svoj crni fond. Odluči o iznosu koji želiš imati u njemu, otvori račun za crni fond. Predlažem ti u drugoj banci kako ti ne bi bio pri ruci kada naiđeš na haljinu koju bi htjela kupiti. Ovaj fond nije za haljinu već za troškove koji dođu neplanirano – kupnja nove perilice, plaćanje nekog zdravstvenog pregleda koji je stigao iznenada i slično. 

Sljedeći korak je mirovina. O mirovini ne razmišljamo uopće. Prebacujemo odgovornost na nekog drugog. Nemoj se oslanjati na druge da riješe tvoju mirovinu, pobrini se sama za nju. Postoje mirovinski fondovi u koje već danas možeš početi izdvajati za svoju mirovinu. Na ovom koraku biraš način na koji ćeš se pobrinuti za mirovinu.

Posljednji korak je investiranje. Ne zaboravi, investiraš samo onaj iznos koji si spremna izgubiti. Kako bi bila spremna za investiranje svog novca educiraj se ili angažiraj financijskog savjetnika.

Podijeli: