Financijske odluke – kako ih donosimo?

Financijske odluke koje donosimo su u 80 – 90% slučajeva donesene su na temelju toga kako se osjećamo. Većina stručnjaka iz područja bihevioralnih financija se složilo oko ovoga. Kupnjom nadomještavamo nedostatak nekog od osjećaja koji nam nedostaje u tom trenutku. Vjerujem da si se i sama našla u situaciji da kada se loše osjećaš ideš kupiti nešto i odmah se bolje osjećaš.

“Ekonomske stvari su važne samo onoliko koliko čine ljude sretnijima.”

Andrew J. Oswald, ekonomist

Utjecaj emocija na tvoje financijske odluke

Pogledajmo kako neke od emocija utječu na tvoje financijske odluke:

#strah

Strah nas može odvesti u izbjegavanje suočavanja sa našim financijama. Ali isto tako nas može odvesti u preranu prodaju dionica zbog straha od pada tržišta kapitala.

#poricanje

Ako ne prihvaćaš svoju financijsku situaciju, ne preuzimaš odgovornost za nju to te može odvesti u gomilanje još više dugova. Ovo sam i sama iskusila na svojoj vlastitoj koži. Zbog poricanja i stavljanja ružičastih naočala kada je novac bio u pitanju neke odluke nisam donijela na vrijeme i odvukla sam samu sebe u dublji ponor nezadovoljstva financijskom situacijom i u dugove.

#impulzivnost

Impulzivnost nas tjera da djelujemo sada odmah, a posljedica toga je često pretjerana potrošnja i život iznad mogućnosti.

#pohlepa

Pohlepa nas vodi u odluke za brzom zaradom bez promišljanja i stavljanja svega na papir.

#pretjerano samopouzdanje

Kada smo pretjerano samopouzdani oko toga da smo mi apsolutno najbolji i sve znamo dovest će nas u situacije da poduzimamo nepotrebne rizike. Također, skloni smo zanemariti osnovne financijske savjete.

#žaljenje

Kada žalimo za prolivenim mlijekom, ili financijskim pogreškama koje smo napravili u prošlosti ograničili smo se u donošenju pozitivnih odluka sada. Dok smo fokusirani na prošlost ne možemo se fokusirati na sada. Financijske pogreške služe za naš rast. Iz svake od njih možemo nešto naučiti. Što ti možeš naučiti iz svojih financijskih pogrešaka?

#zavist

Zavist drugima na onome što oni imaju a mi nemamo dovest će te u situaciju da donosiš financijske odluke kojima ćeš držati korak sa ljudima kojima zavidiš pri tome ne primjećujući da upadaš u zamku života iznad svojih mogućnosti, što te ponovno dovodi do dugova.

#tuga

Kada smo tužni želimo nadomjestiti taj osjećaj sa srećom i zadovoljstvom. Instant kupnje nam mogu ublažiti osjećaj tuge, ali privremeno, kratkoročno. Često samo na nekoliko sati.

Ovo su samo neki od primjera. Kada znamo da 80 – 90% naših financijskih odluka pokreću zapravo emocije postaje logično da bi trebali raditi na emocijama i postaviti si pitanje zato donosim iznova i iznova te odluke koje me odvode u neželjenom smjeru.

Sveučilišni profesor i znanstvenik James E. Maddux u jednom od svojih članaka piše o psihološkoj pojavi „hedonistička traka za trčanje“. Naime, psiholozi su dokazali da se ljudi vrlo brzo prilagođavaju novim materijalnim stvarima (nova kuća, novi auto, novi TV i slično) i užitcima i kao rezultat toga počinjemo kupovati tražeći novo, bolje, veće.

Kako pojačati emocionalno zadovoljstvo za bolje upravljanje novcem

Neki od savjeta kako pojačati emocionalno zadovoljstvo za bolje upravljanje novcem su:

  • Biti svjesna sebe – pogledaj kako neke od emocija utječu na tvoje financijske odluke. Analiziraj svoje ponašanje.
  • Napravi budžet – budžet je plan za tvoj novac. On će ti omogućiti da imaš kontrolu nad novcem, pomoći će ti da ostvariš svoje želje i ciljeve i dati će ti jasnoću. 
  • Svjesno troši novac – promisli prije svake kupnje donosi li to vrijednost tvom životu i treba li ti zaista to?
  • Fokusiraj se na činjenice umjesto na emocije – kod financijskih odluka odluči glavom ne vođena emocijama. Financijska pismenost će u ovome mnogo pomoći.
  • Educiraj se – jedan od načina kako se upoznati sa temom novca je naš online program #flertsnovcem
  • Prakticiraj zahvalnost – često mislimo da nemamo novaca, podcjenjujemo činjenicu da imamo struju, vodu, pristup nekim uslugama i proizvodima koji su u nekim dijelovima svijeta nedostupnu. Budi zahvalna na onome što imaš, jer ako nisi zahvalna na tome, nećeš biti ni kada ćeš imati više.

Ako želiš utjecati na svoje financijske odluke, osvijesti svoja emocionalna stanja koja utječu na njih. Analiziraj svoje posljednje kupnje i osvijesti iz koje emocije si donijela odluku o kupnji. Svjesno trošenje novca podrazumijeva da svjesno donosiš odluke o kupnji i da kupuješ samo one stvari ili usluge koje će donijeti najveću vrijednost tvom životu.

Podijeli: