Kako izraditi budžet?

faro akademija,

Što je budžet?

Budžet je plan za tvoj novac. Kada ideš na putovanje napraviš plan puta, zar ne? Budžet je plan puta tvog novca. Budžetom usmjeravaš novac u smjeru u kojem ti to želiš. Iako sam pristalica života „u flow-u“, na novac se to ne odnosi. Ako nismo dali svrhu našem novcu on će otići na stotine načina kojih nismo ni svjesni uopće. Zvuči li ti poznato „živim od plaće do plaće“? To je posljedica kada nisi odredila svrhu, nisi isplanirala gdje ćeš staviti svoj novac.

Zamisli da odeš na putovanje u Pariz bez plana, bez pripreme. Kako bi to izgledalo? Stihijski. Na kraju putovanja bi zaključila da nisi vidjela mjesta koja si baš željela vidjeti. Nisi ih vidjela jer se nisi pripremila za putovanje, nisi ni znala da postoje. Imala bi osjećaj da si uzalud putovala. Isto je i sa novcem.

Budžet ti pomaže da dosegneš tu toliko željenu financijsku slobodu.

Što budžet nije?

Budžet nije suzdržavanje od života na bilo koji način. Budžet nije tu da limitira tvoju slobodu. Jedan od čestih razloga zašto ne radimo budžet je upravo uvjerenje da nam budžet limitira slobodu. Međutim, on ne može limitirati tvoju slobodu jer ga ti izrađuješ. To bi značilo da ti sam sebi limitiraš slobodu. Želiš li to? Naravno da ne. U tom slučaju ćeš napraviti budžet koji neće limitirati tvoju slobodu.

Isto tako, on te ne ograničava u životu. Uvrsti zabavu i radost u svoj budžet. Veća je mogućnost da nećeš odustati od budžeta nakon prvog mjeseca. 

Ne postoji dobra ili loša metoda izrade budžeta!

Postoji nekoliko različitih metoda izrade budžeta. Svaka je dobra ili loša za tebe onoliko koliko ti donosi benefit. To je jedini kriterij prema kojem bi se trebao voditi kod odabira metode. Ako ti se ni jedna od sljedećih metoda neće svidjeti osmisli svoju. Jedino je važno da ti ona koristi u upravljanju tvojim novcem.

50/30/20 metoda

Ovo je metoda koja se vodi principom da prema postocima odrediš koliko od tvoje plaće / prihoda odlazi na jednu od sljedeće tri kategorije: 

  • 50% tvog novca odlazi na troškove tvog života
  • 30 % usmjeravaš na zabavu i lifestyle
  • 20% odlazi na otplatu tvojih dugova ili na štednju za budućnost

Ako imaš plaću 5.000 kuna, 2.500 kuna ćeš kroz ovu metodu odvojiti na svoje životne troškove kao što su režije, stanarina, auto i slično. 1.500 kuna ćeš usmjeriti na zabavu, aktivnosti koje ti pružaju radost, šoping, hobije i slično. Dok ćeš preostalih 1.000 kuna usmjeriti na otplatu dugovanja po kreditnim karticama, otplatu nekih drugih dugova ili na štednju.

60/40 metoda

Ova metoda je slična prethodnoj. Odnosno funkcionira na isti način – određeni postotak odvajaš za određene kategorije. Kategorije su sljedeće:

  • 60% ide na sve tvoje troškove i obveze
  • 10% se odnosi na dugoročne financijske ciljeve
  • 10% na kratkoročne financijske ciljeve
  • 10% na štednju za mirovinu
  • 10% na zabavu

Na primjeru plaće od 5.000 kuna to bi izgledalo ovako: 3.000 kuna ćeš potrošiti na sve svoje životne troškove i obveze. 500 kuna na dugoročne ciljeve, 500 kuna na kratkoročne financijske ciljeve, 500 kuna na štednju za mirovinu i 500 kuna na zabavu.

Posljednja metoda (meni najdraža) je Zero based metoda izrade budžeta.

“Zero based” metoda

U suštini, ovo znači da sam određuješ koliko ćeš novaca gdje usmjeriti. Ne ograničava te na nikakav način. Jedino što je bitno je da svakoj kuni nađeš svrhu

TIP: ako ti nešto novaca ostane na kraju mjeseca odmah preusmjeri u štednju.

Odaberi metodu koju želiš, onu koja ti najviše odgovara. Nema pravog ni krivog načina izrade budžeta. Jedino što je važno je da kreneš što prije. Budžet je još jedan od načina na koji stvaraš odnos sa svojim novcem. On će te dovesti do toga da nećeš više živjeti od plaće do plaće, pitajući se gdje mi je novac otišao.

Podijeli: