Kako postaviti financijski cilj?

faro akademija

Kako postaviti financijski cilj koji ću zaista i ostvariti?

Jedna od metoda postavljanja ciljeva, a možda i najpoznatija je S.M.A.R.T. metoda. Ona podrazumijeva da su naši ciljevi: 

S  = simple, specific, significant (određen, jednostavan, značajan)

M = measurable, meaningful, motivational (mjerljiv, smislen, motivacijski)

A  = agreed upon, achievable, acceptable, action oriented  (dogovoren, ostvariv, prihvatljiv, orijentiran na djelovanje)

R  = realistic, relevant, reasonable, results oriented (realan, relevantna, razuman, orijentiran na rezultate)

T  = time-bound, tangible (vremenski određen, opipljiv)

financijski cilj, faro akademija, faro savjetovanje

Kako tvoj financijski cilj ne bi bio samo još jedna u nizu novogodišnjih odluka osmisli svoj cilj prema sljedećim koracima.

1. Što želim?

Prvo pitanje koje bi si trebala postaviti je što zapravo želiš. Često su naše želje velike i nisu u skladu s našim trenutačnim financijskim stanjem, ali nisu ni jasno definirane. Kako bi to izbjegla kod postavljanja svog financijskog cilja za 2022. godinu, vodi se načelom piramide financijskog planiranja“.

financijski cilj, piramida financijskog planiranja

Kao i kada gradimo kuću krećemo od temelja, zar ne? Temelj piramide financijskog planiranja je upravljanje novcem. Ako si tek na početku upravljanja svojim novcem i planiranja financija, napravi inventuru svojih financija prema priručniku koji smo ti pripremili (sve što moraš je prijaviti se na newsletter kako bi ga preuzela).

Nakon što si napravila inventuru svojih financija razmisli koji bi bio prvi financijski cilj koji možeš postaviti a da je iz temelja piramide? To bi mogao biti: vraćanje duga po kreditnim karticama, smanjenje troškova, povećanje prihoda i slično. Cilj je da izgradiš sigurne temelje svoje piramide. To znači da imaš stabilan novčani tijek i da upravljaš svojim troškovima i dugovima.

2. Kako ću ga ostvariti?

Sada kada si postavila svoj cilj, sada je vrijeme za akcijski plan. Ako se vratimo na cilj otplate duga po kartici. Postavi si sljedeća pitanja:

  • Koliko bi mjesečna otplata mogla biti?
  • Je li realno da do kraja godine svakog mjeseca izdvojim taj iznos?

Ako nije realno:

  • Postoje li mjeseci u kojima mogu više izdvojiti jer ću recimo dobiti regres za godišnji odmor ili povrat poreza tog mjeseca? 
  • Možeš li prerezati karticu i vratiti ju u banku? Ili mi treba još za neke veće nabavke koje ću možda imati? Koje su to nabavke i kako ću uvesti disciplinu u trošenje ako moram imati karticu.

3. Prati svoj napredak i financijski cilj

Kada si postavila svoj cilj, tvoj sljedeći korak je praćenje napretka. Što znači da kod postavljanja cilja moraš paziti da je cilj koji postavljaš mjerljiv.

Želim više novaca – ovo nije dobro postavljen cilj. Što je više novaca? Više novaca je i 1 kuna koju imaš više. 

Želim otplatiti dug na kartici koji iznosi 6.000 kuna do kraja 2022. godine. 

Ovo je dobro postavljen cilj. Možemo ga mjeriti.

4. Svaki dan se vraćaj svom cilju

James Clear u svojoj knjizi „Atomske navike“ (koju ti preporučujem da pročitaš ako već nisi) kaže:

Ako biste u periodu od godine dana u neki cilj svaki dan unijeli poboljšanje od 1%, završili biste s 37 puta boljim rezultatom.

Zapitaj se svakog jutra što danas mogu napraviti da bi se primaknula ostvarenju svog cilja? Koja je to jedna mala stvar koja će bit tih 1% poboljšanja?

5. Slavi svoje uspjehe

Nemoj zaboraviti proslaviti svoj uspjeh. Kako kaže Tony Robbins

Dok slavite postignuća, to stvara dublju glad za izgradnjom još jače baze i povlačenjem do veće pobjede i trijumfa.

Kada slaviš svoje uspjehe to ti daje motiv da postaviš novi cilj koji ćeš ostvariti. To ti daje osjećaj pobjede. Nemoj zaboraviti slaviti svoje pobjede, bile one velike ili male kao što je ukidanje pretplate koju ne koristiš i ne služi ti u dolasku do tvog bogatstva.

6. Nemoj biti oštra prema sebi i uživaj u životu

Mi smo često oštri prema sebi kada nam nešto ne uspije od prve, ili kad posustanemo. Zaboravljamo da se događa život i događaji koji su ne planirani. To ne znači da smo neuspješni. Poanta je da se nakon pada ustaneš i vratiš svom cilju. Događat će se posustajanja ali i to je uredu, za usvajanje nove navike treba vremena. 

Zato kod planiranja svojih ciljeva, kada se pitaš je li on realan postavi si još ovih par pitanja:

  • Hoću li imati vremena za uživanje?
  • Hoću li imati resurse za uživanje u životu i zabavu?

I ono najvažnije pitanje koje si postavi prije nego kreneš u proces planiranja:

Što je za mene uspjeh?

Meni je odgovor na ovo pitanje bio game changer. Često upadnemo u klopku uspoređivanja s drugima, još lakše ako provodimo vrijeme na društvenim mrežama. Ali, ako znamo što je za nas uspjeh, onda smo minimizirali te utjecaje. Jer, definicija uspjeha razlikuje se za svakog od nas.

Podijeli: