Novac je bitan: kreiraj budžet koji odgovara tvom lifestyle-u

budžet, faro akademija, faro aplikacija, osobne financije,

Na sam spomen riječi budžet svima se diže kosa na glavi. Budžet je dirty word. Riječ koju ne volim i prema kojoj imamo otpor. A ono prema čemu imamo otpor je vrlo često ono što će nam najviše koristiti. Često bježimo od njega jer gledamo na njega kao na neku vrstu zatvora. Ali budžet svakako nije zatvor, osim ako si mi to ne napravimo od njega. 

Budžet je dozvola da trošiš.

Budžet će izgledati točno onako kako ga ti napraviš, ako ga postaviš kao restrikciju on će to i biti, ako ga pogledaš iz druge perspektive kao dozvolu da trošiš tada će on imati točno tu svrhu.

Budžet je plan za tvoj novac. Budžetom zapravo svom novcu daješ svrhu i govoriš mu gdje će ići, na koje stvari, proizvode, usluge, iskustva.

Zašto budžet?

Često me pitaju: “Dobro Ivana, ali kako mi budžet može koristiti?”. Izdvojila bih 2 najvažnija razloga:

#1 život unutar svojih mogućnosti

Često živimo iznad svojih mogućnosti jer živimo tuđe živote na neki način. Odnosno vidimo druge kako žive i onda mi želimo takav život a možda nam nije trenutno dostupan što se tiče financija. Ali naša potreba da se svidimo drugima i da budemo dio grupe je puno jača. Nikada nije do plaće koju zarađujemo, odnosno do novca koji imamo na raspolaganju, već do mindseta koji imamo. Vjerujemo da jedino rad na mindsetu i istovremeno korištenje svih mogućih alata (budžet na primjer) će ti pomoći da izađeš van iz začaranog kruga života iznad svojih mogućnosti.

Budžet će ti pomoći u tome da ne živiš iznad svojih mogućnosti jer jedino je to financijski održivo. Kako? Tako što ćeš napraviti plan za svoj novac, točno ćeš odrediti na što će tvoj novac ići i ako ćeš se toga držati tvoja financijska situacija će ubrzo izgledati potpuno drugačije.

#2 Ostvari svoje snove i ciljeve

Za svaki naš san, želju koju imamo trebamo resurse, vrlo često je taj resurs i novac. Ako nisi isplanirao ostvarenje svoje želje u financijskom smislu mala je vjerojatnost da će se ona i ostvariti. Često koristimo novac kao izgovor da ne živimo život kakav bi voljeli živjeti, da ne putujemo, da ne ostvarujemo svoje snove. Ako nam je novac konstantno izgovor a s druge strane se ne bavimo tim istim novcem na način da mu damo svrhu, da povećamo naša primanja, da odredimo prioritete. Jer budžetom zapravo određuješ prioritete. Budžet je na neki način manifest kojim si odredio što ti je važno u životu, što je prioritet. A prioritetima dajemo svoj fokus i resurse koji su potrebni da bi se oni ostvarili, od vremena do novaca.

Metode izrade budžeta

Ne postoji ispravna ili pogrešna metoda izrade budžeta. Postoji nekoliko različitih metoda izrade budžeta. Svaka je dobra ili loša za tebe onoliko koliko ti donosi benefit. To je jedini kriterij prema kojem bi se trebao voditi kod odabira metode. Ako ti se ni jedna od metoda ne sviđa osmisli svoju. Ovdje možeš saznati više o metodama izrade budžeta. Jedino je važno da ti ona koristi u upravljanju tvojim novcem.

Pripremili smo sveobuhvatan priručnik o budžetu. I unutar njega opisali smo Faro metodu izrade budžeta. Faro metoda izrade budžeta se ne bavi % i malo je drugačija od onih općepoznatih. Rekli bi da je možda najsličnija zero based metodi, ali puno opširnija jer uzima u obzir mnogo više od samih brojeva. Vjerujemo da je ovo put prema budžetu kojim ćemo biti zadovoljni i koji neće biti restriktivan za nas. Sastoji se od 8 jednostavnih koraka:

  • inventura financija
  • identificiraj svoje trenutno stanje i željeno stanje u životu
  • napravi pregled godine što se tiče velikih troškova / želja
  • tvoji prihodi
  • plati sebe!
  • troškovi
  • pogledaj mjesec ispred sebe – što želiš iskusiti u svom životu u mjesecu ispred tebe
  • napravi budžet

Svih 8 koraka detaljno smo opisali u priručniku: Budžet 101. Priručnik možeš preuzeti prijavom na newsletter: OVDJE. Osim opisa ovih 8 koraka, napravili smo budžet na jednom primjeru i odgovorili na najčešća pitanja o budžetu.

Podijeli: