Što je #LuckyGirlSyndrome?

TikTok je društvena mreža na kojoj se često rađaju novi „trendovi“ koji preplave cijeli svijet. Tako je nastao i #LuckyGirlSyndrome koji je do 05. ožujka pregledan više od 533.6 milijuna puta!  Je li to još jedan u nizu woowoo trendova ili se iza toga krije nešto što možemo iskoristiti za sebe? 

Što zapravo stoji iza ovog trenda?

Osim što je novi trend koji je zavladao društvenim mrežama, ovo je jedna od inačica Zakona pretpostavke. Koliko puta si rekao nešto slično ovome: „kada ću imati dovoljno novaca onda ću biti sretan.“ Ili „kada ostvarim XY iznos prihoda tada će mi sve krenuti bolje?“. Ja sasvim sigurno prečesto. Vidiš, zakon pretpostavke tvrdi suprotno od ovoga. 

Ako se ponašamo kao da su naši ciljevi i težnje ispunjeni, oni će se manifestirati.

Odnosno ako se ponašamo kao da je ono što govorimo istina to će se i ostvariti. Zakon pretpostavke se temelji na mašti, odnosno sve što netko može zamisliti može i ostvariti. Sve što danas koristimo je u jednom trenutku postojalo u nečijoj mašti, zar ne?

#LuckyGirlSyndrome je zapravo novi način ostvarenja naših ciljeva i temelji se na afirmacijama (pozitivne izjave koje utječu na to kako se osjećamo, razmišljamo i ponašamo). U suštini, da bi postala sretnica moraš vjerovati da su dobre stvari neizbježne i da se u ovom trenutku događaju tebi. Moraš vjerovati u čuda. Ako si iz trenutka u trenutak govoriš da si sretna i da ti se događaju dobre stvari, fokusirati ćeš se upravo na to.

Ovdje možeš pročitati kako iskoristiti afirmacije kao alat za ostvarivanje ciljeva kada je novac u pitanju.

#LuckyGirlSyndrome afirmacije

Neke od najpopularnijih afirmacija ovog trenda su:

  • Imam sreće.
  • Uvijek mi se događaju dobre stvari.
  • Sve uvijek ide u moju korist.
  • Dobijem sve što želim.
  • Svemir mi uvijek čuva leđa.
  • Očekujem najbolje i dobijem najbolje.

Što znanost kaže o ovom trendu?

Robert West, psiholog i profesor bihevioralnih znanosti kaže sljedeće: “Čini se da je #LuckyGirlSyndrome samo najnoviji u dugoj povijesti magičnog razmišljanja koje mi ljudi smatramo tako očaravajućim”. 

U našem mozgu imamo jedan dio mozga poznatiji kao Retikularni aktivirajući sustav (RAS). On je odgovoran za našu sposobnost da se fokusiramo, za našu budnost, za odgovor našeg organizma na fight-flight odgovor na stresne situacije (bijeg ili borba) ali i na način na koji percipiramo svijet oko nas. Možemo ga smatrati i kao čuvarem naših informacija. Prevedeno: ako se fokusiramo na činjenicu da smo sretnici, naš RAS sustav će filtrirati sve informacije i događaje u našem mozgu kako bi promovirao tu činjenicu i kako bi nam doveo dokaze da je to istina.

Instagram feed se razlikuje od osobe do osobe. On u suštini sadrži sve što najčešće konzumiramo od sadržaja na toj društvenoj mreži. Ono na čemu ti je fokus to raste. Instagram feed se ponaša slično kao i naš RAS sustav u mozgu. On filtrira ono što nas interesira, ono na što se fokusiramo u nekom trenutku i to nam servira svakodnevno.

Zamke #LuckyGirlSyndrome trenda

Vjerujem da nam afirmacije mogu pomoći u postizanju naših ciljeva i u promjeni naših uvjerenja, ali isto tako vjerujem da one nisu dovoljne. Nije dovoljno sjediti i mantrati neku od afirmacija koju ovaj trend promiče. Važno je napraviti i akciju. A to vrlo često kada su u pitanju ovakvi trendovi zaboravljamo. Bez akcije nema ničega. 

Ako ti treba dokaz, ispričati ću ti priču poznatog svećenika, pisca i humanista Franka W. Gunsaulus. Naime, on je poznat po „propovijedi od milijun dolara“. A priča kreće ovako: Frank je u jednom trenutku u svojoj sobi sjedio i razmišljao i shvatio je da je gotovo dvije godine samo razmišljao i da ništa više od toga nije učinio. U tom trenutku je odlučio da će u tjedan dana prikupiti milijun dolara kako bi utemeljio novi koledž u kojem bi mogao ostvariti sve svoje zamisli o novom obrazovnom sustavu. Odmah je nazvao novine da im javi da će sljedećeg dana održati propovijed na temu: „Što bih učinio kada bih imao milijun dolara?“. Počeo je pripremati svoju propovijed za koju nije trebao mnogo vremena jer se dvije godine pripremao za nju u svojim mislima. Sljedećeg jutra nakon što je ustao zamolio je Boga da njegova propovijed privuče pozornost nekoga tko bi mu mogao dati taj novac. U svojoj propovijedi iznio je sve svoje planove. Njegova propovijed je nadahnula gospodina Phillipa D. Armour da mu priđe i da mu kaže da ga je njegova propovijed oduševila. On mu je dao potrebnih milijun dolara.

Na Frankovoj priči vidimo da nije dovoljno samo razmišljati i mantrati, potrebno je učiniti i neku akciju. Zato se danas upitaj što možeš napraviti kako bi zaista živjela #LuckyGirlSyndrome? 

Podijeli: