Tvoji brojevi pričaju

kešklub, faro akademija, profit, troškovi, prihodi

Često sam znala čuti: „Nisam ja dobra s brojevima, nikada i nije išla matematika.“ Matematika i financije nemaju puno toga zajedničkog, osim brojeva. Vjerojatnost da ćeš trebati izračunavati kamatni račun i slične izračune je malena, a ako ćeš i trebati, postoji excel tablica za to. Formule uvijek možeš pronaći na internetu.

U toj izjavi stoji toliko mnogo toga, iako na prvu to ne bi rekli. Ono što nam je nepoznato naš um sabotira na neki način. Od nepoznatog „bježimo“ iz straha da ne znamo, straha da nećemo uspjeti, straha općenito. Ali, u biznisu je nužno da znaš svoje brojeve, jer tvoji brojevi pričaju.

#prihodi

Prihodi su posljedica prodaje naših proizvoda i usluga. Oni nužno ne znače da je i taj novac sjeo na naš bankovni račun. Prihodi su vjerujem broj koji svi znaju i često je to prvi broj koji gledaju (a možda i jedini). Često danas znam sretati mentore i coacheve koji se hvale sa tim brojem (ne nužno samo oni, i drugi poduzetnici fokus stavljaju samo na ovaj broj). Međutim, taj broj ne znači baš mnogo. Osim da smo nešto prodali. Taj iznos nije u potpunosti iznos na koji poduzetnik može računati. Zašto?

#troškovi

Zato što u našem biznisu imamo i troškove. Troškovi su onaj drugi broj koji možda pogledamo tu i tamo. Troškove često zanemarujemo, pogotovo kada naš biznis krene dobro raditi. Međutim, što je kod troškova: s rastom prihoda dolazi i rast troškova. Jednim dijelom zbog rasta obujma poslovanja a drugim dijelom zbog promjene nas kao poduzetnika, promjene našeg lifestyle-a. Dok sve ide dobro, ne gledamo svoje troškove. Ali, kada krene posao nizbrdo, kada se dogode neke vanjske okolnosti na koje nemamo mnogo utjecaja, tada pogledamo naše troškove. Tada je prekasno za bilo što. U tim slučajevima krenu nepopularno rezanje troškova. Nisam pristalica rezanja troškova. Željela bih da poduzetnici nauče upravljati svojim financijama kako uopće ne bi dolazili u takve situacije.

Upravljati našim troškovima možemo za početak tako da pogledamo svoje troškove, od čega se oni sastoje. Jesu li realni, možemo li neke troškove ukinuti jer ne doprinose rastu našeg biznisa. Koji novi troškovi moraju nastati kako bi naš biznis ostvario rast? 

Bez širenja nema rasta. Odnosno, bez ulaganja u naš biznis (putem raznih investicija ili troškova) naš biznis neće rasti kako bi mi to željeli. Za svaku novu razinu biznisa potrebno je uložiti nešto. Kod poduzetnika koji se bave izgradnjom ili proizvodnjom to je jasno. Međutim, kod poduzetnika koji se bave uslugama to na prvu nije sasvim vidljivo. Što danas možeš delegirati odnosno angažirati vanjske suradnike da makneš dio obveza sa sebe i da se posvetiš svom biznisu?

Obrtnici paušalisti nisu ni obvezni gledati svoje troškove, što smatram velikom pogreškom. Napravi reviziju svojih troškova.

  • Kako izgleda tvoja struktura troškova?
  • Na što trošiš najviše?
  • Odvajaš li troškove za poslovanje od svojih privatnih troškova?
  • Jesu li tvoji troškovi samo troškovi ili su to investicije u rast?

#novac

Evo nas do sljedećeg broja koji bi trebala poznavati – NOVAC. Na početku sam spomenula da prihodi ne znače nužno da će taj novac biti i na tvom računu. Za to je potrebno upravljati svojim novčanim tijekom. Naplaćuješ li sve svoje račune? Ili ti kupci kasne s uplatama? Na koji način upravljaš svojim cash flow-om i upravljaš li uopće?  Ovdje možeš pročitati 10 savjeta kako upravljati cash flow-om.

#profit

I najvažniji broj koji ti toliko toga može reći, a tako malo poduzetnika ga gleda – PROFIT. Profit stavljamo na posljednje mjesto. Na njega gledamo kao na nešto što želimo smanjiti jer ne želimo platiti državi porez na dobit ili druga davanja koja proizlaze iz toga. 

Profit = prihodi – troškovi. To je uobičajena formula za profit. U ovoj formuli profit stavljamo na posljednje mjesto, ako ga bude okej, ako ga ne bude, što sad da radimo, tako je kako je. Ovo je pogrešno iz više razloga, a najvažniji od svih je:

Profit je poduzetnička plaća.

Kao poduzetnici poduzeli smo određeni rizik i vjerujemo da će se naš poslovni poduhvat isplatiti te da ćemo na kraju i ostvariti dobit od toga. Međutim, kada uđemo u poduzetništvo, vrlo lako je na početku našeg puta upasti u začarani krug. To je krug u kojem postajemo robovi svog posla. Naš biznis upravlja nama umjesto da mi upravljamo njime.

Jesi li radnik u svom biznisu ili si vlasnik svog biznisa?

Nije tvoja plaća, plaća koju si isplaćuješ za posao upravljanja svojim biznisom. Tvoja plaća kao poduzetnika je profit. Na čemu ti je fokus? Na profitu ili na samo na prihodima, samo na troškovima? Ono na čemu je fokus to raste. Ako nam je fokus samo na tome da imamo što više prihode, zanemarujemo troškove i neprofitabilni smo. Ako nam je fokus samo na troškovima, neće se dogoditi rast, jer zarast je nužno širenje, odnosno ulaganje.

Tvoji brojevi ti zaista mnogo toga mogu reći.

  • Kako se osjećaš kada pogledaš svoje brojeve sada?
  • Jesi li zadovoljna sa onime što vidiš?
  • Što ti tvoji brojevi pričaju?
  • Kakav feedback ti daju?
  • Jesi li spremna preuzeti moć nad njima? Moć ćeš steći tako što ćeš poznavati svoje brojeve. 

#kešklub

U programu #kešklub u 8 modula prolazimo sve ove teme. Ali na jedan drugačiji način. Svima su poznate definicije i svi znaju što je trošak, što je prihod, kako se izračunava profit. Cilj ovog programa je promijeniti perspektivu oko svojih brojeva i konačno ovladati njima. Naučiti kako upravljati svojim brojevima u biznisu, i što mi oni mogu reći o mom biznisu. Otkriti ćeš što ti tvoji brojevi pričaju.

Ovdje možeš saznati više detalja o samom programu: #kešklub.

Ako grupni rad nije za tebe i potreban ti je mentor koji će te voditi kroz tvoju transformaciju ovdje možeš pogledati detalje o individualnom radu.

Podijeli: