Upravljanje novcem – od kuda krenuti?

faro akademija, novac

Upravljanje novcem bi trebala biti self-care rutina. Novac nas neće učiniti sretnijima, ali nas može učiniti nesretnijima. Kada nemam dovoljno novaca da podmirimo naše osnovne potrebe ili si kupimo ono što želimo pod stresom smo. Štoviše, financijski problemi su jedan od najčešćih izvora stresa. Kada smo pod stresom ne razmišljamo jasno, u strahu smo od budućnosti. Kada smo u financijskim problemima ili jednostavno nismo zadovoljni sa svojom financijskom situacijom, nalazimo se u začaranom krugu iz kojeg ne vidimo izlaz.

Što je financijski stres?

Koji su simptomi financijskog stresa?

Financijski stres možemo prepoznati po simptomima, a neki od simptoma financijskog stresa su:

  • simptomi tjeskobe, poput nedostatka zraka i ubrzanog rada srca kada pomislite na novac
  • izbjegavanje kontakta sa bankama, dobavljačima, institucijama kojima ste dužni
  • osjećaj srama ili neugode
  • osjećaš se kao da ne možeš držati korak sa svojim financijama i da gubiš bitku
  • svi drugi su ti krivi za tvoje financijsko stanje, šef koji ti ne želi dati povišicu, država koja uzima previše, obitelj koja stalno nešto traži…
  • budućnost jednostavno ne izgleda sjajno

Sve to dovodi do problema sa spavanjem. Ne možeš zaspati i konstantno razmišljaš o svojim financijskim problemima. Ništa ti se ne da, bezvoljna si i najradije bi utapala tugu u comfort hrani ili piću. Tvoje self-care rutine trpe, nisi u mogućnosti otići u teretanu ili kod frizera. Kriviš novac za svoju situaciju. Ne mogu biti mršava jer nemam novaca da se zdravije hranim i / ili idem u teretanu. Sve to može dovesti i do ozbiljnijih zdravstvenih problema. 

Kako prekinuti taj začarani krug?

Jednostavno. Riječ koju nitko ne želi čuti, pogotovo ne osoba koja ima financijske probleme. Iako to zaista je jednostavno. Budžet nije teško napraviti, praćenje troškova ne iziskuje puno vremena, poziv banci i dogovor oko otplate traži samo jedan telefonski poziv. Istovremeno je sve ovo užasno teško napraviti. Zašto?

Zato što smo u arhetipu žrtve, zato što je teško (ali ne nemoguće) izaći iz tog začaranog kruga u kojem se vrtimo. Treba malo hrabrosti, puno volje, samodiscipline, ustrajnosti i posvećenosti cilju.

7 koraka koje već danas možeš poduzeti

Donosim ti 7 koraka koje možeš napraviti danas kako bi počela stvarati novi, bolji odnos s novcem.

#1 priznaj si da imaš financijske probleme

Ljudi koji imaju financijske probleme ne žele si priznati to. „Da, ja imam financijske probleme.“ Teško je izgovoriti tu rečenicu, pogotovo danas kada živimo u svijetu u kojem se iz dana u dan uspoređujemo sa drugim osobama. Uspoređivanje sa susjedom, prijateljima, ljudima koje pratiš na društvenim mrežama te neće daleko dovesti. Pogledaj samo u sebe, što ti prikazuješ na van? Prikazuješ li da imaš financijske probleme ili objavljuješ i pričaš samo najbolje? Zašto onda misliš da i drugi to ne rade? 

Ne moraš na sva zvona objavljivati da imaš financijske probleme, ali možeš sama sebi to priznati. I oprostiti. Svi ponekada donesemo neku lošu odluku. Naša uvjerenja i programi koje nosimo sa sobom od djetinjstva utječu na donošenje naših odluka. Nisi znala drugačije. Sada kada znaš drugačije, možeš i drugačije odluke donijeti, druge korake napraviti.

#2 napravi inventuru financija

Ako ne znamo gdje smo sa svojim brojevima teško ćemo moći naprijed, jer ne znamo s čime raspolažemo. Pogledaj sve svoje financijske obveze s jedne strane. Popiši svoje mjesečne troškove i svoje dugove s jedne strane. A s druge strane popiši sve što imaš. Možda je to auto, ili odjeća koja stoji u ormaru a koju možeš prodati (bar onaj dio koji ne nosiš), ili stan. Sada kada znaš gdje si, možeš postaviti financijske ciljeve.

#3 upoznaj svoje troškove

Najmanje mjesec dana prati svoje troškove. Zapisuj ih i nakon mjesec dana napravi analizu svojih troškova. Ono na čemu nam je fokus to raste. Ako nam fokus nije na našem novcu, na našim financijama, puno toga nam može prokliziti između prstiju. Možda plaćaš neke pretplate za aplikacije koje uopće ne koristiš. Kupuješ li hranu pa ju bacaš jer nisi dobro isplanirala svoj tjedni jelovnik? Upoznaj svoje troškove i svoje navike trošenja.

#4 uvedi Dejt s novcem u svoju rutinu

#dejtsnovcem je praksa koju možeš raditi mjesečno, tjedno i / ili dnevno. Preporučujem ti da ju radiš i mjesečno i tjedno i dnevno. #dejtsnovcem je zapravo tvoj sastanak sa novcem na kojem prolaziš svoje troškove, prihode i daješ svrhu svom novcu. Ovdje možeš saznati kako možeš već danas početi prakticirati svoj #dejtsnovcem.

#5 pronađi dodatan izvor prihoda

Možeš li tražiti povišicu? Možeš li pronaći bolji posao? Možeš li pronaći dodatan posao? Znam da ne živimo zato da bi radili, ali kada se nalazimo u financijskim problemima onda možemo postaviti sebi prioritet da aktivno radimo na tome da izađemo iz njih. A dodatan izvor prihoda može biti jedan način kako ubrzati izlazak iz financijskih problema. Gledaj na to kao na kompromis koji ima rok trajanja.

#6 korak po korak

Korak po korak. To neka ti bude misao vodilja. Ni kuća se ne izgradi u jednom danu, tako nećeš ni ti riješiti svoje izazove s novcem u jednom danu. Budi dosljedna i uporna. Ustraj svakodnevno u tome da poboljšaš svoj odnos s novcem i svoje financije. Kada padneš ustani. Budi nježna prema sebi.

#7 zatraži pomoć

Ne moraš sve sama. A i ne možeš.  Kada smo u tom začaranom krugu u kojem se vrtimo oko toga da nemamo novaca i da ne možemo platiti sve svoje obveze onda je teško pronaći izlaz iz toga. Prvih 6 koraka je dobar početak. Ako ne možeš sama, pronađi mentora, psihologa, coacha, bilo koga tko ti može biti podrška. Uz podršku je puno lakše mijenjati svoja uvjerenja, ali i brže. Mentori su prošli to što ti prolaziš i zato vide neke obrasce ponašanja koje ti ne vidiš, jer si u tome, subjektivna si i preplavljena emocijama. Druga osoba može objektivno i s odmakom pristupiti tvojoj situaciji. I to je zapravo ono što plaćaš kada angažiraš mentora. On uz prava pitanja pomaže tebi da isplivaš iz svoje situacije, ali i da promijeniš svoju priču o novcu.

Kako možemo raditi zajedno?

Trenutno su dva načina na koja možeš raditi sa mnom:

  • #flertsnovcem
  • 1:1 savjetovanje

#flertsnovcem je program koji traje 45 dana. Kroz 45 dnevnih zadataka radimo na osvještavanju uvjerenja o novcu koja nosiš u sebi i mijenjamo tvoj odnos s novcem. Svakodnevno dobivaš 1 zadatak. Moja podrška ti je tijekom svih 45 dana na raspolaganju. Što to znači? To znači da odgovaram na sva tvoja pitanja koja se pojave tijekom programa (a pojaviti će se). Na početku i na kraju programa imamo 1:1 na kojem još dublje prolazimo neka uvjerenja, postavljamo financijske ciljeve, radimo strategiju kako promijeniti odnos s novcem.

1:1 savjetovanje odnosi se na jedan zoom call u trajanju od 90 minuta tijekom kojeg otkrivamo i mijenjamo tvoju priču o novcu. Nakon razgovora, dobivaš upute što dalje i 5 dana moje podrške putem SMS-a i/ili e-maila.

Javi mi se na e-mail: [email protected] za više detalja o radu sa mnom.

Podijeli: