Važnost ciljeva za poduzetnike u ranoj fazi

ciljevi, faro akademija, uspjeh, poduzetništvo

„Nemam toliko ciljeva u svom malom obrtu, ne znam koliko je relevantno za moju razinu poslovanja?“ Pitanje je to koje sam dobila od svoje klijentice prije par dana koja uz moju pomoć radi na postavljanju ciljeva i kreiranju svog prvog budžeta. Njeno pitanje me potaknulo na ovaj članak.

Što su ciljevi?

Cilj je predmet nečije ambicije. Postavljamo ih za sebe osobno ili za svoje poduzeće. Ciljevi su obično specifični, mjerljivi i vremenski ograničeni te pomažu pojedincima i poduzećima da razjasne svoj smjer i usmjere svoje napore. Ciljevi mogu biti kratkoročni ili dugoročni, a mogu se odnositi na različite aspekte života, poput osobnog razvoja, karijere, financija, zdravlja ili odnosa. Postavljanje ciljeva i rad na njima ključna je komponenta postizanja uspjeha, jer daje motivaciju, vodstvo i osjećaj postignuća kada je cilj postignut.

Kada su tema ciljevi, sjetim se razgovora Mačke i Alise u bajci Alisa u zemlji čudesa.

Ciljevi su odgovor na pitanje gdje idem

Ako ne znamo gdje idemo, kako ćemo uopće znati da smo tamo došli? Kako ćemo znati gdje da idemo? Dok sam radila u bivšoj firmi često sam putovala Zagreb – Istra. Ima jedna dionica na autocesti Rijeka – Zagreb, kod tunela Tuhobić koja mi je bila najgora. Magla je tamo znala biti toliko gusta da ne znaš gdje si uopće. Takvu situaciju imaš u svom biznisu kada ne postavljaš ciljeve i smjer u kojem ideš. Sve je maglovito i ništa ne vidiš dovoljno jasno da bi uopće mogao ostvariti neki rezultat. 

Ciljevi ti omogućavaju da znaš gdje da usmjeriš svoju energiju, svoj fokus i svoj napor. Jer ono na čemu nam je fokus to raste. U situaciji kada nemamo ciljeve, naš fokus je raspršen na sve strane. To se i meni osobno stotinu puta dogodilo. Znala sam se probuditi ujutro i znam da imam toliko posla da dan nema dovoljno sati da sve to odradim. Ali ja se jednostavno nisam mogla pomaknuti. Nisam znala što bi prije uzela raditi, da se posvetim aplikaciji ili Akoyi? Ili možda klijentima? Možda da napišem novi članak za blog? To je doprinijelo mom gubitku vremena jer umjesto da sam krenula raditi ja sam bila u začaranom krugu misli. 

Kako ja postavljam ciljeve?

Sada imam vrlo jasne ciljeve. Postavljam ih na razini godine dana. Zatim ih dijelim na kvartalne, mjesečne i tjedne. Tjedni ciljevi su moja najniža razina. Napravim to-do listu u aplikaciji Notion  i svakog jutra prvo u dnevne ciljeve unesem sve svoje obveze koje imam u radu s klijentima 1:1 jer su mi oni apsolutni prioritet. Zatim unesem neke važne sastanke i rokove koje imam unaprijed dogovorene (oni su mi isplanirani i u tjednim ciljevima). Na kraju pogledam svoju listu tjednih ciljeva i razmislim što od toga svega je danas najvažnije? 

Ponekad mi se dogodi da mi se ništa od toga ne radi, jer ili nemam inspiracije ili jednostavno nemam volje taj dan za te zadatke. S obzirom da sam osvijestila činjenicu da ako se ja ne pojavim u svom biznisu neće nitko (naravno da imam i dana kada ne radim ništa jer mi se jednostavno ne da, dopuštam si odmor), pogledam svoje mjesečne i kvartalne ciljeve i razmislim ima li u njima nešto što bi danas mogla odraditi? 

Određivanje ciljeva mi daje jasnoću ali i štedi mi vrijeme. Moj fokus je u svakom trenutku na njima, i u onim danima kada mi se ništa ne da ali želim ipak nešto napraviti za svoj biznis.

Budžet i postavljanje ciljeva

Drugi dio planiranja ciljeva je budžet, odnosno financije. Apsolutno svaka tvoja odluka kao poduzetnika ima financijsku posljedicu, bilo u obliku prihoda ili troškova. Upravo zato od svojih klijenata prvo tražim da postave ciljeve i onda prema njima radimo budžet. Isto to učim i sve polaznike programa Financije u biznisu. Jer ciljevi se vrlo često ne ostvaruju jer nismo jasno definirali koliko mi resursa (i kakvih) treba da bi mogla ostvariti cilj? 

Za poduzetnike na početku razvoja svog biznisa planiranje ciljeva i budžetiranje je još važnije. Jer kako ćeš znati gdje ideš ako to nisi definirao? Bez obzira je li tvoj obrt ili poduzeće, malo ili veliko, ciljevi su must have.

Podijeli: