Mojih top 5 money mindset knjiga

faro akademija, novac

Knjiga je dio mog života. Zavoljela sam ih još kao dijete, gutala sam ih, doslovno. Nakon što sam se odselila od svojih roditelja počela sam ih i kupovati. Imam lijepu količinu knjiga. U mojoj „knjižnici“ nalaze se knjige razne tematike, od self-help knjiga, ljubića, romana raznih tematika, poslovnih knjiga pa do onih financijskih.

Knjige ti mogu pomoći u promjeni tvog mindseta. Znaš ono kada sto puta čuješ jednu rečenicu i tek ti sto i prvi put zazvoni i imaš aha trenutak. U zadnje vrijeme svoje knjige čitam sa bilježnicom kraj sebe i obavezno zapisujem rečenice koje me inspiriraju, koje me navode na aha trenutke. 

U nastavku ti donosim svojih 5 knjiga koje svima preporučujem, koje su i meni na neki način promijenile život, probudile stotinu aha trenutaka.

Velika magija, Elizabeth Gilbert

Ovo zapravo nije knjiga o novcu, ali ovo je knjiga o idejama. A od ideje sve kreće. Što želim od života? Koja je to jedna velika ideja koja će promijeniti moj život. Bojim se da ne postoji jedna ideja i da se sa time moraš pomiriti. 

Ne znam kako zamišljaš da ideje dolaze ili ako baš želiš kako novac dolazi, ali sigurno ti se neće ukazati Bog jednog dana i reći ti napravi to i to.  Koliko si puta dobila ideju da promijeniš posao jer ovdje nisi zadovoljna, ali si ju odbacila. Ili, koliko ti se puta javila ideja da promijeniš svoje usluge ili proizvode koje nudiš ali zanemarila si to zbog uvjerenja i/ili straha. Vidiš, to ti je Bog želio reći: napravi to, doći će ti novac & obilje kao posljedica. 

Premalo se slušamo, premalo obraćamo pažnju na svoje ideje. Premalo ih uopće primjećujemo. I zato, prva knjiga od koje kreni je Velika magija od Elizabeth Gilbert. Ona kroz knjigu opisuje kreativni proces kako dolaze ideje, kako ih ostvaruje. Oduševit će te knjiga, sigurna sam.

„Vjerujem da će nadahnuće uvijek svim silama nastojati surađivati s vama, ali ako niste spremni ili dostupni, možda će zaista odlučiti napustiti vas i potražiti drugo ljudsko biće.“

Elizabeth Gilbert

Koliko si do danas ideja odbacila kao moguće i ostvarive zbog uvjerenja da ti to ne možeš, da ti nisi dovoljno dobra, zbog straha što će okolina reći?

Alkemičar, Paulo Coelho

Ako ju nisi pročitala, pročitaj ju što prije, a ako ju jesi pročitala, pročitaj ju ponovno. Ovo je priča koja prati mladića Santiaga na putu do ostvarenja njegovo sna. Zapravo se sjajno nadovezuje na prethodnu knjigu. Možda ti se čini da nema veze sa novcem, i možda zaista i nema na prvu, ali ako joj daš šansu otkriti ćeš toliko mnogo toga.

„Znam zašto bih se htio vratiti svojim ovcama. Ovce poznajem. Ne traže puno rada i može ih se voljeti. Ne znam može li se pustinja voljeti, no pustinja skriva moje blago. Ako ga ne uspijem naći, uvijek se mogu vratiti kući.“

Paulo Coelho

Koliko puta si ostala u svojoj zoni udobnosti i komfora, zoni „to mi je poznato“? Koliko puta si dobila ideju koja te trebala odvesti u nepoznato ali si odlučila ostati sa svojim „ovcama“? „Ovcama“ se uvijek možeš vratiti. Što je to čemu se uvijek možeš vratiti? Imaš li hrabrosti, sada kada znaš da se imaš čemu vratiti ako ne uspiješ (ali i ti i ja znamo da ćeš uspjeti), imaš li hrabrosti uputiti se na put u nepoznato? Na put prema sreći, radosti, obilju, na put prema tvom raju na zemlji?

Volite novac, novac voli vas, Sarah McCrum

Ova me knjiga oduševila. U svojoj knjizi Sarah priča o stvaranju odnosa s novcem, o ljubavi prema novcu. Piše o nekim možda apstraktnim stvarima kao što je „slanje zahtjeva za novac u Svemir”. Piše kao da ti se obraća sami novac. A sjećaš se što stalno govorim: novac je energija.

„Stoga vas molim da upamtite da formula za vrednovanje stvari u vašem životu ovisi i o tome što vas zanima (vašim „vrijednostima“ ) i o tome koliko cijenite sebe. A što sebe cijenite više, to ćete si više dati u životu pa će vam i drugi ljudi dati više.“

Sarah McCrum

Daj da bi primila. Ali ne, dajem očekujući da ću dobiti točno taj iznos nazad ili nekoliko puta veći. To je davanje s očekivanjem. Kada trošimo odnosno „investiramo“ novac u ono što želimo uvijek nam se to vrati. Jer ispunjavamo svoje želje. Bog želi da smo mi sretni i zadovoljni a ne nesretni. Kupuješ li zato da bi zadovoljila poglede drugih ljudi, dobila njihovo odobravanje? Kupuješ li zato što misliš da ćeš samim činom kupnje nekog programa dobiti svo znanje ovog svijeta i svi će tvoji „problemi“ biti riješeni (bez da se potrudiš primijeniti sve to što čuješ)? Ili kupuješ zato što to nešto zaista ŽELIŠ?

Obilje, Suh Yoon Lee i Jooyun Hong

Ovu knjigu sam kupila čim se našla na policama naših knjižara u listopadu 2020. godine. Pročitala sam ju u jednom dahu. Nedavno sam ju pročitala ponovno sa potpuno drugačijim pogledom na nju. 

„Obilje znači osjećati ono što imate u ovom trenutku. Obilje znači imati!“

Suh Yoon Lee

Zvuči toliko jednostavno a ipak je tako teško to zaista i živjeti, ili mi imamo otpor unutar sebe? Naučeni smo živjeti u energiji oskudice i nedostatka. I ta energija se ne ogleda samo u novcu, nego u cijelom našem životu. Sjeti se samo kako smo trčali kupovati namirnice i toaletni papir na proljeće 2020. godine zbog straha da će nečega nestati. Nije ničega nestalo, zar ne? Gdje sve u svom životu donosiš odluke iz energije nedostatka?

How to attract money, dr. Joseph Murphy

Posljednja knjiga je „How to attract money“ od dr. Josepha Murphya. Ova knjiga je možda čak i sve što ti treba. Murphy je bio svećenik i u svojoj knjizi se služi biblijskim tekstovima i na jednostavan način opisuje energiju novca.

„Bogatstvo je vaša ideja, želja, talent, poriv za služenjem, sposobnost davanja čovječanstvu, vaša sposobnost da budete korisni društvu, s vašom ljubavlju prema čovječanstvu općenito.

dr. Joseph Murphy

Postoji mnogo knjiga na temu novca, bogatstva, obilja. Ali, ni jedna knjiga ovog svijeta neće ti pomoći ako nisi sama odlučila promijeniti svoj odnos s novcem. Sve ove knjige ipak ti mogu poslužiti u promjeni tvog odnosa, ali za to je potrebno imati otvoreni um kod čitanja i primijeniti ono što pročitaš. Nije dovoljno pročitati knjigu i odložiti ju sa strane, potrebna je akcija – PRIMJENA

Ti si kapetan broda koji zna svoju destinaciju (cilj). Brod kojim upravljaš i koji te vodi prema tvom cilju je tvoj mindset. Faro je svjetionik, osvijetlit će tvoj put prema destinaciji kako bi stigla što prije i što brže.

Podijeli: