Spremaju li ti tvoji troškovi lavinu?

metoda snježne kugle, troškovi

Ne volim riječ trošak, i trudim se ne koristiti ju, ali kada nešto koristiš cijeli život onda je izazov promijeniti. Ali, voljela bih da shvatite razliku između riječi trošak i investicija. Zašto? Zbog uvjerenja koja imamo, jer na kraju dana sve se svodi koja uvjerenja imamo. Tako je i kada su troškovi u pitanju.

Troškovi vs investicija

Kako naš um gleda na te dvije riječi: trošak je nešto što sam dao i potrošio, znači nisam dobio ništa zauzvrat. Investicija je s druge strane novac koji sam dao i dobio sam neku vrijednost, investirao sam i dobio povrat na investiciju.

Je li nam odvoz otpada trošak? Odnosno možemo li početi drugačije gledati na svoj novac. Prije nekoliko dana šetala sam Zagrebom i primijetila sam radnika Čistoće, točnije stariju gospođu. U tom trenutku sam osvijestila sljedeće: zamisli da nje sada nema, Zagreb (ili bilo koji drugi grad) bi bio zatrpan smećem i kako bi nam onda bilo živjeti u njemu? Pa vjerojatno bi kvaliteta života bila opasno narušena. Znači da zapravo plaćanjem računa Čistoći ja dobivam vrijednost (ok, dalo bi se sada raspravljati je li grad čist, ali nećemo sada u to ulaziti), a ta vrijednost je čist grad i da u mom stanu nema smeća jer sam ga iznijela u kontejner koji je potom netko ispraznio. Mogla bi na taj račun gledati sa zahvalnošću i kao na investiciju, a ne na trošak. 

Nema velike razlike, pomislili ste sada. Ali zapravo ima, jer ako nešto percipiramo kao trošak onda to ne želimo platiti jer je to „nužno zlo“, ali ako na nešto gledamo kao na investiciju jer dobivamo vrijednost za naš novac, u tom slučaju potpuno drugačije percipiramo taj novac koji dajemo.

Sada kada smo objasnili značenje te dvije riječi, vratimo se na troškove odnosno na novac koji svakodnevno odlazi iz tvog novčanika na razne stvari, usluge, proizvode. Često sam se i sama nesvjesno odnosila prema novcu. Znala sam reći, ma dobro, to je samo par eura. No je li  zaista to samo par eura? Koliko je tih par eura na godišnjoj razini ili za pet godina?

Čeka li te lavina troškova koja će te kao gruda pogoditi ravno u lice jednog dana? Snowball metoda je jedna od metoda otplate dugova. Ukratko, ona kaže, malim iznosima nastaje efekt snježne kugle koja se zarolasvakim otplaćenim malim dugom. 

Što ako bi “snowball metodu” primjenili na naše troškove? 

Svi ti „sitni“ troškovi (koje svi imamo, da se ne lažemo), su sitni dok ih promatramo zasebno, međutim ako ih krenemo promatrati zajedno ili u dužem vremenskom periodu, oni postaju lavina, snježna gruda koja će nas dočekati iza ugla kada ćemo se najmanje nadati.

Upravo iz tog razloga je važno upravljati svojim troškovima. Kako? 

#1 Inventura troškova

Napravi inventuru svojih financija, ako pratiš svoje troškove to će ti biti lakše, ako ih nisi pratio, uzmi dva – tri mjeseca i zapisuj sve svoje troškove. Možeš evidenciju voditi u excel tablici ili u aplikaciji kao što je Faro aplikacija. Zašto dva ili tri mjeseca (ako si poduzetnik, možeš uzeti i cijelu prethodnu godinu, tako najčešće i radim analize, uzimam cijelu jednu godinu u obzir), zato na temelju jednog mjeseca ne možemo donijeti velike zaključke. Ali ako ti se ne da raditi to dva ili tri mjeseca, uzmi si bar 30 dana za inventuru troškova.

faro aplikacija, faro, budžet, troškovi,
Faro aplikacija za upravljanje osobnim financijama

#2 Analiza i refleksija

Zatim pogledaj sve svoje troškove i grupiraj ih u kategorije (hrana, režije, zabava i slično). U aplikaciji će ti to biti jednostavno jer kategorije već postoje. Pogledaj koliko koja kategorija troškova ima udio u ukupnim troškovima. Odnosno koliko % tvojih prihoda odlazi recimo na zabavu, a koliko na hranu.

Zatim pogledaj sve svoje troškove koje si učinio i zapitaj se sljedeće:

Je li mi taj trošak donio vrijednost životu? 

Rekli smo da je investicija kada imaš povrat na uloženo, odnosno kada novac koji si dao za neku uslugu ili proizvod ima utjecaj na tvoj život, dodaje vrijednost tvom životu. Ako tvoji troškovi ne dodaju vrijednost tvom životu onda ti vjerojatno nisu ni potrebni.

Razmisli koliko si puta rekao da ne možeš ostvariti neki svoj dugo željeni san jer nemaš novaca? A novac ti doslovno curi kroz prste.

Ciljevi upravljanja troškovima su sljedeći:

  • otkriti gdje tvoj novac odlazi
  • pogledati sve svoje troškove i iskreno si odgovoriti na pitanje o tome koliku vrijednost tvom životu oni zapravo daju
  • otkriti gdje ti novac doslovno curi kroz prste zbog neodgovornosti i neupravljanja troškovima

Svoje snove ćeš ostvariti kada prestaneš koristiti novac kao izgovor i kada počneš upravljati svojim novcem na način da se svaki put zapitaš dodaje li to što ću sada kupiti vrijednost mom životu? Je li taj trošak / investicija u skladu sa onime što želim za svoj život. 

Pogledaj svoje brojeve i oni će ti reći sve o tvojim prioritetima. Jer tvoji brojevi su tvoj najbolji feedback.

Podijeli: